Improvised music and jazz for the win

RELEASED: And Now the Queen

and now the queenRELEASED October 14th

”And Now the Queen” – a tribute to Carla Bley
with Fredrik Ljungkvist saxophones & clarinet and Mattias Risberg piano, mellotron, arp pro soloist & moog taurus 

More info in english coming soon…

 

BUY THE RECORD HERE:

http://cdon.se/musik/ljungkvist_fredrik,_mattias_risberg/and_now_the_queen-38938652
https://play.spotify.com/album/1nlXNTxiykEQXQeCfMfbBz

 

Carla Bley är en av jazzens giganter, i maj 2016 fyllde hon 80 år och på detta album hyllar två av Sveriges mest namnkunniga musiker inom jazz och improvisationsfältet denna banbrytande kompositör.

Med musikantiskt driv och halsbrytande instrumentering i det lilla duoformatet skapar musikerna nya dimensioner för Carla Bleys kompositioner. Såväl hennes lyriska ådra som den mer fritonala och polyrytmiska får blomma ut i deras intima versioner.

Detta är den första utgivningen på kompositören och sångerskan Lina Nybergs eget bolag Lilalo records. Lina har tidigare producerat 17 CDs i eget namn och debuterar här som skivproducent.

Hon medverkar också som gästsolist på ett av spåren på skivan som hon satt svensk text på ”Vila” AKA Jesus Maria.

Fredrik Ljungkvist har medverkat på nästan 100 jazzskivor och har tilldelats ett flertal priser och stipendier, och var nominerad till DN Kulturpris 2010. År 2004 fick han Sveriges radios pris Jazzkatten som årets jazzmusiker. År 2011 tilldelades han Kungliga Akademiens stora Jazzpris. Han mottog priset med följande motivation: ”Saxofonisten, bandledaren och kompositören Fredrik Ljungkvist är en intensivt lysande centralgestalt inom den svenska improvisationsmusiken och han tilldelas Kungl. Musikaliska akademien jazzpris 2011 för ett djupt fängslande musikerskap präglat av stor värme och medryckande vitalitet” 

Mattias Risberg är väl etablerad som jazz/improvisationspianist bland annat med det egna bandet Ritualia och har de senaste åren i sitt samarbete med klarinettvirtuosen Francois Houlé också gjort sej ett namn i Kanada. Mattias arbetar också som kompositör, här några stycken i urval: Vinden som samtal 2015 Svit för kör och jazzkvintett, Bells & Pipes 2014 Svit för piano, kyrkorgel och liveelektronik, Skuggor av glas 1996 för Sthlms blåsarsymfoniker, m.m. Mattias och Fredrik träffades och spelade ihop första gången för 25 år sedan, när de båda gick på musikhögskolan i Stockholm. Sedan dess har de bägge hunnit spela ihop i flera olika sammanhang, främst i varandras band ”Ritualia” och ”Yun Kan 10”.

Föregående Inlägg

© 2018 LILALO RECORDS

Design by Matilda Ruta // Theme by Anders Norén